Ikaros (1957) av Axel jensen

Ikaros – ung mann i Sahara kom ut i 1957 og er debutromanen til Axel Jensen (1932-2003). Romanen vakte begeistring da den kom, og er fremdeles regnet som en av forfatterens beste. Hovedpersonen i boka er en sint, ung mann – en typisk skikkelse i femtiåras litteratur.

Desillusjonert, rastløs og lei av sivilisasjonen, legger jeg-fortelleren ut på en reise gjennom Sahara. Ganske snart fanges han inn av ørkenens og nomadefolkenes levemønster og rytme.

Jensen skildrer nøkternt, men likevel intenst den unge mannens livsfølelse og samvær med ørkenfolket. De farefulle omgivelsene og de undertrykte spenningene mellom menneskene, gir romanen en særegen atmosfære. Boka er en fascinerende reisebeskrivelse og et sterkt portrett av et søkende menneske.

FOTO: Cappelen Damm