kjærlighet (2003) av Toni Morrison

KLASSIKERTID

En intens maktkamp utspiller seg i Toni Morrisons Kjærlighet. May, Heed og Christine higer alle etter samme mann, Mr. Cosey, som i førtiårenes USA driver et hotell for velstående fargede. De tre kvinnene har ulike roller på hotellet og i Coseys liv. Med list og lidenskap kjemper de mot hverandre – en strid som fortsetter lenge etter at Mr. Cosey er død.

Nåtidshandlingen er lagt til nittitallet, men Morrison tar oss med tilbake til begynnelsen og forteller kvinnenes historier. Atmosfæren i romanen er helt spesiell. Romanen pulserer av farlige følelser, og stemningen fra hotellets glanstid betar. Musikken, begjæret og hatet ligger som en rytmeboks i bunnen av fortellingen.

Boka, som kom på norsk i 2004 og er oversatt av Liv Berhoft Osa, er en nydelig historie om kvinners kjærlighet fra Nobelprisvinner Morrison (1931-). FOTO: Achehoug