3 favoritter 2005

Jonathan Safran Foer: Ekstremt høyt og utrolig nært, Gyldendal, roman

Amerikaneren Foer brakdebuterte med Alt blir klart og betydelig. Årets roman tegner et helt usedvanelig gutteportrett. Den fremmelige niåringen Oskar er dypt ensom etter at faren omkom 11. september. En dag finner han en nøkkel på farens rom og starter letingen etter den tilhørende låsen. Oskars ferd rundt i New York skaper odde og nydelige menneskemøter. Foer veksler lekent mellom flere gode historier og befolker dem med lett skrudde skikkelser. Han er eksperimentell, men aldri spekulativ. Romanen er et lite mesterstykke: den er festelig og rørende, tragisk og optimistisk på samme tid.

Vigdis Hjorth: Fordeler og ulemper ved å være til, Cappelen, roman

Få mestrer så presist som Hjorth å utrykke intensiteten i emosjonelle og fysiske erfaringer. Hun er stadig en eksistensiell nysgjerrigper, og i årets bok studerer hun fordeler og ulemper ved å være til. Nina gjenåpner et gammelt pensjonat i havgapet. Hun er ukuelig optimist, på grensen til det hjerteskjærende. Alt godt er like i nærheten, alt vondt langt unna, tenker hun. Men tåler en slik innstilling møtet med virkeligheten? Hjorth skaper treffende situasjoner, en nydelig scenografi og et kostelig persongalleri. Hun skriver poetisk og godt, og med en betydelig mengde vidd.

Alan Hollinghurst: Den skjønne linje, Cappelen, roman

Fjorårets vinner av Booker-prisen er en slags moderne og forvrengt dannelseshistorie. Nick Guest er fastboende husgjest hos en fornem politikerfamilie i London. Han er en utstudert høflig ung mann som sikrer posisjonen sin i familien ved å opptre som buffer mellom medlemmene. Selvbevisst tilpasser han seg overklassens kutymer og sjargong. Celebre selskaper, sex og dop preger tilværelsen. Hollinghursts verbale eleganse og presise satire gjør boken fascinerende. Her flombelyses dekadanse og klasseklatring, forfengelighet og sosial skam.