FAVORITTER 2008

Margaret Atwood: ”Moralsk forvirring”. Oversatt av Inger Gjelsvik (Aschehoug) Atwood omtales stadig som nobelpriskandidat, og sjansene er ikke blitt mindre etter denne novellesamlingen. Her studerer hun livsfasene og erfaringene som tilhører dem. Boka er sublim fortellerkunst fra en vittig og øm analytiker. Høsten litterære høydepunkt for min del.

Vigdis Hjorth: Tredje person entall (Cappelen Damm) Hjorth er en skarp og interessant iakttaker. Hun utforsker menneskenes selvfremstilling og polerte overflater, før hun dykker ned i deres dypere lag. I årets roman følger hun en kvinnes kronglete vei fra misforstått barn, til vestkantfrue og videre mot et personlig bunn-nivå. Heftig lesning.

Eva Ramm: Med støv på hjernen (Aschehoug) Denne friskusen av en klassiker fra 1958 er i år gjenutgitt med forord og tilleggsstoff. Romanen harselerer med husmor- og kvinnerollen, og skapte et salig rabalder da den utkom. Ramm serverer et fornøyelig bilde av husmortida: Boka er kulturhistorie, kvinnehistorie og et fascinerende tidsdokument.