Grøssende noveller. Ny bok i Marg og Bein-serien

Tolv år etter oppstarten er «Marg & Bein» vår mest kjente og leste grøsserserie for barn. Suksessoppskriften har vært: Tre rutinerte forfattere, et dynamisk og dialogdrevet språklig uttrykk, høyt tempo, høyt spenningsnivå.

Nå er forfatterstaben fornyet. Jon Ewo, som har vært med siden starten i 2007, gir stafettpinnen videre til spenningsforfatter Tom Egeland. Sammen med Arne Svingen og Ingunn Aamodt sørger han for at serien – nå med «8 grøss» – fortsatt serverer kvalitet og grufullhet til barna.

Sperret inne

Serien spenner fra realistisk spenningslitteratur, til fortellinger om det som skjer i utkanten av virkeligheten og bortenfor, med spøkelser og zombier. I «8 grøss» bidrar alle tre forfatterne med kortfortellinger som varierer fra det virkelighetsnære til det overnaturlige.

Arne Svingens to fortellinger ligger tettest opp til virkeligheten og tar utgangspunkt i samfunnsfenomener. «Killerklowns» og nettkontakt er stikkord. I «Nettvennen» oppsøker Jonas jenta han har chattet med. Hun viser seg å være en stiv, monotont-snakkende skikkelse og en nikkedukke for faren, som ikke vil slippe Jonas ut av huset igjen. Grøss.

Tom Egelands fortellinger har en roligere tone og trekker veksler på (gode) barnebøker han har skrevet tidligere, som «Piken i speilet» (2008) og «Katakombens hemmelighet» (2013). Han supplerer fortellingene med fakta-felt, blant annet om Keopspyramiden, der en av skikkelsene hans blir sittende fast i en underjordisk tunnel.

Ingunn Aamodt åpner samlingen med en fortelling om Sanna og fetteren, som forviller seg inn i en skog. Fortellingen er tilsynelatende knapp og uforløst, men plukkes snedig opp senere i boka. Slike overraskelser er gull.

Gufne grøss

For alle tre forfatterne er innestengthet et sentralt motiv. Aktørene opplever å bli innesperret; i en kjeller, i en tunnel, i et skummelt hus. Eller i en annen virkelighet – som i et brettspill, i en drøm, eller i et speil. Klassiske grøsser-elementer som mørke skoger og kjellere, dukkeaktige skikkelser, tvillinger, ideen om å være levende begravd, anvendes flittig og med ønsket effekt. Angsten, paranoiaen og klaustrofobien ligger i tykke lang i boka.

Det er nokså lett å tenke seg fram til fortsettelsen i flere av fortellingene, i alle fall for en voksen leser. Men alle fortellingene byr på skikkelig gufne grøss. «Gutten i speilet» og «Klovn i gata» er blant de beste. Det skumleste er at fortellingene stiller spørsmålstegn ved de tryggeste av alt: vennene dine, familien din, de voksne. Denne uhyggelige usikkerheten gjør «8 grøss» til treffsikker skrekkfiksjon som vil få det til å gå igjennom marg og bein på barna.

DREVEN TRIO: Den nye forfattertrioen bak «Marg & Bein» er drevne formidlere for barn. Ingunn Aamodt har nylig mottatt priser for to av bøkene sine i serien; «Dukken» og «Dukkens rette eier».