TO YOGIER MED ULIKT PERSPEKTIV

Sommerferien 2019 er på hell, og som i ferier ellers står sakprosa øverst på leselista mi. Særlig bøker om yoga og yogafilosofi. I sommer har jeg lest to skandinaviske yogabøker: «Yin Yoga. Stræk dig til velvære» av danske Yvonne Hansen, og «Yoga, vetenskap och fakta. Därför fungerar det» av svenske Sara Hoy. Begge bøker er verdt å ta en titt på, skjønt jeg tipper at målgruppene – hvilke lesere bøkene treffer – er forskjellige.

YIN YOGA

Bogasin 2015/2017

Boka om Yin Yoga er en grei og overkommelig introduksjonsbok for den som ikke har all verdens erfaring med yoga generelt, eller Yin Yoga spesielt. Yin Yoga kjennetegnes av at stillingene holdes over lengre tid, gjerne 3-5 minutter, for å gi bindevevet tid til å respondere på strekken.

Yvonne Hansen, som er yoga- og pilates instruktør, forteller om hva yoga er for henne, hvilke prinsipper som gjelder i Yin Yoga, og har også en liten bolk om de mer mentale og åndelige aspektene av Yoga: Hva er energi? Hvordan kan du bruke meditasjon og selvsnakk til å få det bedre? Omtrent halvparten av boka er praktisk rettet og viet de ulike yin-stillingene. Instruksjonene er nøye, og også klare, og dermed egner boka seg utmerket for nybegynneren.

FUNKER YOGA?

Sara Hoys bok er en mer teoretisk og dyptpløyende affære. Hoy er folkehelseviter og tilknyttet et forskningsprosjekt om yoga og fysisk aktivitet. Hun måtte gi seg som ballettdanser etter en skade og utdannet seg til yogalærer. Hoy er særlig interessert i hvordan yoga kan hjelpe oss og bidra til bedre helse på andre måter enn annen fysisk aktivitet. Hun undersøker det vi tror vi vet om Yoga. Stemmer det at denne treningsformen er stressreduserende, blodtrykkssenkende og godt for hjertehelsen, slik vi ofte hører? Og kan hormon- og nervesystemet påvirkes av yoga? 

Hoy går til forskningen for å finne svar. Og lesningen er oppløftene for alle oss som elsker yoga som trening – for bevegelighet, styrke, skjerpet sanseapparat, økt konsentrasjon og energi. Boka er oversiktlig og lettlest (i alle fall hvis du er interessert i kroppslige prosesser) med delikat design. Noen øvelser gjennomgås også, og her er gode råd i kapitler som «Bli bra på stress», «Stärk ditt hjärta» og «Från nedstämt til upplyft». En bok for deg som vil lære mer om hvorfor yoga fungerer, sett fra et fysiologisk perspektiv. Jeg slukte den!

SARA HOY er folkehelseviter og har en master i idrettsvitenskap. Foto: Bonnier Fakta