Påskekrim: klassikergrøss

Ingenting tyder på at vi får mindre lesetid enn vanlig denne påsken. Ikke er det snø (her i Oslo), ikke blir det familiesamling eller hytteliv. Men leseliv blir det! Tre nifse klassikere rager øverst på lista mi: Jernvognen, Hunden fra Baskerville og Dr. Jekyll and Mr. Hyde.

Alle de tre romanene er knappe i sideantall og fullstappede med guffen atmosfære. De også vakre på sitt vis – elegante i form og språk, og utpreget sanselige. Det edle og amoralske kolliderer i disse bøkene: Godhet, idyll og fornemme kretser krysses med menneskelig mulm og mørke, med uhygge skapt av splittede sinn og tåkelagte London-gater (Dr. Jekyll and Mr. Hyde), med lyden av raslende kjettinger når noen skal dø (Jernvognen), og med gruelige ul over heiene (Hunden fra Baskerville).

Det er bare å stålsette seg!

Jernvognen av norske Sven Elvestad ble utgitt i 1909 under pseudonymet Stein Riverton (som senere har gitt navn til Riverton-prisen som deles ut til årets beste kriminalroman i Norge). Handlingen i romanen er lagt til et sommerlig badested på Sørlandet. Kristiania-detektiven Asbjørn Krag ankommer etter at en mann er myrdet. Han må buksere mellom spor og villspor i sommerparadiset, der lyden av en jernvogn høres over heiene ved Gjærnæs gård hver gang det skal skje et mord. Boka er finurlig fortellerteknisk, og beklemmende og insisterende på en ubehagelig måte. Den er psykologisk pirrende, og naturlyrisk i uttrykket. De språklige bildene er talende, som her: Jeg stod lenge og stirret utover bryggekanten og talte manetene, der gikk som blodspor i sjøen.. Et stramt og foruroligende mesterverk av en kriminalroman!

Skotske Robert Louis Stevensons Doktor Jekyll og herr Hyde er en annen favoritt. Den engelske tittelen på boka er Strange Case of Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Stevenson brukte visstnok tre dager på å skrive denne historien om kampen mellom det gode og onde i menneskenaturen. Han lot kona lese førsteutkastet og som gode koner flest avfyrte hun noen kritiske kommentarer. Hvorpå Stevenson illsint fyrte opp med utkastet i peisen og brukte tre nye dager på en forbedret versjon. Boka ble utgitt i 1886.

Romanen om Dr. Jekyll «som gikk seg vill, vill i sitt eget sinn» kalles verdens første psykologiske thriller. Like treffende er merkelappen gotisk grøsser (som Frankenstein og Dracula). Dr. Jekyll er en fornem og edel herre som skammer seg over mindre edle trekk. I det skjulte eksperimenter legen med seg selv, for å sjalte ut/ skille de gode egenskapene i personligheten fra de onde. Han lykkes – skrekkelig godt. De onde karaktertrekkene samles i én fæl fyr: Edvard Hyde, som har «satans navnetrekk» i ansiktet.

Romanen er på knappe hundre sider. Den er bygget opp som en mysterie-etterforskning, der advokaten Utterson trasker rundt i et London som «mumlet lavt på alle kanter» og prøver å begripe hvordan alt henger sammen. Stemningen er mørk, men ikke så guffen som i de to andre romanene som omtales her. Som i Hunden fra Baskervill er opprullingen, den gradvise avsløringen, mer spennende enn selve løsningen/oppklaringen. Språklig er boka en nytelse, rik, med overraskende vendinger og stemningsskapende bilder. Litt arkaisk, nødvendigvis. Spenningen og uhyggen underveis, og det korte formatet, gjør boka super til høytlesningen.

Den siste boka verd å gå løs på i påsken, hvis du vil holde deg til klassikerne, er Hunden fra Baskerville, av britiske Arthur Conan Doyle. Dette er kanskje den beste av bøkene hans om mesterdetektiven Sherlock Holmes og hans trofaste følgesvenn Dr. Watson. Boka, som kom ut i 1902, bygger på et gammelt sagn fra vest-England. Det hviler en forbannelse over Baskerville-slekten. Eieren av Baskerville-godset har fått en brå bortgang og hans gode venn dr. Mortimer oppsøker Holmes. Dr. Mortimer har lagt merke til noe besynderlig ved dødsfallet, som andre fortier: digre potespor ved åstedet. Som i Jernvognen spiller lyden en grøssende rolle i romanen. Her høres de gjennomrystende ulene fra et beist over de tåkete heiene i Dartmoor. Jeg husker slutten på romanen som et lite antiklimaks, men reisen dit, ooo, den svinger det skummelt av. Spenning og stemning i verdensklasse!

God påske!