Inspirerende: Hagebok for minsten

Bærekraftentusiast Kirsten Bradley appellerer til barns nysgjerrighet og uforskerlyst med «Hageboka for små gartnere». Bildeboka er ikke, som tittelen antyder, rettet mot dem som har hage. Tvert om – boka kan like gjerne brukes av dem med balkong, eller strengt tatt bare en vinduskarm. Her er de klassiske aktivitetene, som dyrking i melkekartong, men Bradley tar også barnet med ut i naturen og inn i litt større prosjekter: Kanskje tiden er inne for å bygge en bønnelavvo, eller hva med en kokedama?

LETTFULGT

Boka er enkel å følge med trinnvise forklaringer fulgt av tydelige illustrasjoner. Barna kan lære å lage plantepotter, terrarium og urtehage innendørs, å dyrke grønnsaker og blomster i vinduskarmen, eller: «Har du ikke mer plass i vinduskarmen til blomster? Ingen fare! Du kan nemlig lage noe som heter en kokedama – en ball av mose. Den kan henges opp inne og er med på å gjøre det enda litt grønnere hjemme hos deg».

Viktoriansk nostalgi og enkle oppgaver i hagebok for minsten.

Nå høres kanskje ikke en moseball morsomt ut, men det ser fint og morsomt ut i boka. Sitatet illustrer hvordan Bradley hele tiden innlemmer og drar barneleseren med seg, ved å henvende seg direkte, stille spørsmål osv. Språket er gjennomført enkelt og godt, uten unødigheter av noe slag. Oversettelsen er også solid, skjønt noen ganger kunne enklere ord vært valgt, for eksempel i stedet for «transportere». Det er også litt mer futt i den engelske tittelen på boka: «Easy Peasy: Gardening for Kids».

UTELIV

Også for den som har hage/balkong/utearealer er det gøyale ting å ta fatt på – som å lage en vindmåler, frøbombe eller en fiffig fuglemater. En bønnelavvo er blant bokas mer krevende oppgaver. Det er et klatrestativ for bønnestengler, bygget i lavvoform. Den kan lages i liten eller i kjempestor versjon. Som alltid har bildeboksidene en boble med hva som trengs, og nøye beskrivelse av hvordan målet skal nås.

Og når lavvoen er ferdig: «Se hvordan bønnene kryper og klatrer langs stokkene etter hver som de vokser! Snart kan du sette deg inn i din egen bønnelavvo og spise bønner fra morgen til kveld!» Bradleys entusiasme inspirerer og motiverer til å sette i gang selv.

VAKKER

Illustratør Aitch har mye av æren for at «Hageboka for små gartnere» er så vellykket. Illustrasjonene hennes, på bokas gulnede ark, kan minne om dem man finner i eldede botanikk-bøker. Blomster og innsekter er gitt et sirlig, mykt og organisk uttrykk. Noen bildeoppslag er preget av pedagogisk tydelighet, som der oppskriftene på vindmåler eller innsektshotell gis. Andre er mer poetiske i uttrykket.

Oversikten over insekter som barna kan finne i naturen, minner for eksempel om de gamle plansjene. Illustrasjonene – både av det tinglige som barna kjenner fra hjemmet, og av livet i naturen – spenner fra det konkrete og gjenkjennelige, til det mer drømmende og kunstneriske. En fugl kan for eksempel være skapt av et blad til kropp, blomster til øyne, støvbærere til hale.

INSPIRERENDE

Kort sagt en vakker bildebok med lekkert, oversiktlig design. Det eneste pussige ved utformingen er at forfatter- og illustratørnavn ikke er godt synlig. Ingen av navnene står på bokas frontperm (antakelig av hensyn til illustrasjonen) og heller ikke på bakside eller tittelside. Riktignok står forfatternavnet på bokryggen, men illustratøren er kun nevnt i kolofonen.

Barna bryr seg neppe om dette. For dem vil «Hageboka for små garnere» tilby moro og naturkunnskap. Boka en entusiastisk påminnelse om å iaktta og lære av naturen og dens vidunderlige små og store forandringer. Om å bruke sanser og hender, til å skape noe selv.

Gjør-det-selv: Australske Kirsten Bradley er en ildsjel innen bærekraft og permakultur. Sammen med kunstneren Aitch har hun laget en vakker aktivitetsbok for barn om dyrking og bærekraft. Boka er oversatt av Kari Engen