3 favoritter 2020

Som alltid på denne tida er avisene fulle av bokanmeldernes litterære favoritter. I Dagbladet velger vi oss tre bøker hver, og skriver et par bevingede setninger… om hver bok. Nedenunder tipser jeg om tre helt usedvanlige voksenromaner som kom på norsk i 2020. Kriterier som originalitet, essens og relevans, evnen til å forskyve intellektuelt og emosjonelt, står høyt i kurs hos meg. To av romanene kan være utfordrende, mens den midterste romanen anbefales alle – absolutt alle!

Alle bøkene ligger med full anmeldelse her på nettsiden. Søk på favoritter hvis du vil se oversikt over mine favoritter de siste årene.

Anna Burns: «Melkemannen», oversatt av Kirsti Vogt, Oktober

Anna Burns briljerer, morer og krever også noe av leseren i denne romanen om The Troubles: Den voldelige konflikten i Nord-Irland. Boka vant den prestisjetunge Man Booker-prisen i 2018 og er en vilt original skildring av den kollektive pinen og paranoiaen som preger et frykt- og angiversamfunn.

Olaug Nilssen: «Yt etter evne, få etter behov», Samlaget

Et smertelig og vittig portrett av en familie som er på bristepunktet etter år med omsorg for en utagerende autistisk gutt. Den klare, morsomme prosaen, varmen, og potpurriet av motstridende følelser som bobler under overflaten, gjør romanen til bevegende lystlesning om å være dritsliten.

Mirja Unge: «Jeg går og lever», oversatt av Bjørn Alex Herrman, Oktober

En rå og ømhjertet roman om bedritent bygdeliv, ungdommens råskap og generelt skakkjørte folk. Svenske Unge skriver eksperimentell, mørk og morsom skittenrealisme om mennesker som kjemper for å bevare det indre lyset – og seg selv – tross møkka livet så generøst byr på.

https://www.dagbladet.no/kultur/her-er-arets-beste-boker/73123476