Strålende sakprosa for minsten (og oss andre)

Et bokomslag er en slags invitasjon, og en mer fristende invitasjon enn «Supervulkaner og digre dinosaurer. Den kjempestore boka om Norges kjempelange historie», er vanskelig å tenke seg. Forsideillustrasjonen er dramatisk og vakker og prydet med stilig gel-tekst. Formatet er stort og hele uttrykket oser: Lekker og påkostet for barna. Forventningene til geolog Reidar Müller og illustratør Sigbjørn Lilleengs tidsreise gjennom Norges forhistorie skrus lynkjapt opp til max.

Ambisiøs tidsreise

Bildeboka tar oss gjennom jordas tidsperioder, fra prekambrium til kvartær, der mennesket dukker opp. Vi følger jordplaten med Norge nordover, fra sør for ekvator, mens klimaet endres; fra «slimete», til vulkansk, tropisk jungel og istid. Artene endres med klimaet. Grusomme og rare skapninger dukker opp, som monstrøse blekkspruter, sabeltannkatter, armfotinger. Vi står i takknemlighetsgjeld til en litt overmodig kjøttfinnefisk, viser det seg.

Lur og lekker

Flere grep gjør boka til utmerket sakprosa for barn: Språket er plettfritt, og Müller varierer fortellermåten mellom opplysende og henvendende, og mer dramatiserende partier, som: «En diger steinblokk suser gjennom verdensrommet. I milliarder av år har den sirklet rundt uten år treffe noe. Denne gangen er det annerledes. Denne gangen er den på vei mot oss!»

Han stiller også spørsmål som inkluderer og aktiviserer barneleseren: «Stå helt stille og kjenn etter: Rører bakken på seg? Ikke? Jo, det gjør den!». Eller: «Visste du at saltet du bruker på maten er 200 millioner år gammelt?» Dette siste sitatet peker mot et tredje fortellergrep; nåtida trekkes hele veien inn. Barna lærer om hvordan dagens forskere studerer steiner, jordlag og fossiler, og har funnet en blekksprutkirkegård på Slemmestad og ørkensand-stein i Brumunddal. Slik gjøres eldgammel historie relevant for barna, som også stimuleres til å lete selv.

Det siste sjakktrekket er bruken av sammenlikninger. Korny arter sammenliknes med noe barna kjenner til og kalles «en levende dørmatte» eller «havbunnens panservogn». Det ullhårede nesehornet veier for eksempel «like mye som 100 tiåringer». Dét er fattbart for barna.

Noe for alle

Den visuelle utforming er halve gleden og halve forklaringen på hvorfor boka er så vellykket. Designen er oversiktlig og tiltalende, med ulike fargefelt og informasjonsbokser. Selv en liksomavis, «Urnytt», er med. Denne oppdelingen gjør det lett for de yngste leserne (og høytleserne) å lese selektivt – for å unngå overload. Slik kan barnet vokse med boka.

Tegningene holder høy standard, med vakre fargesammensetninger, dramatikk og moro. Lilleeng (som her i huset er elsket for den prisbelønte Apefjesserien) er en rutinert tegneserieskaper og illustratør, som godt balanserer det tydelige og kreative. Hans illustrasjoner forklarer stoffet for barnet, samtidig som de tilfører opplevelse og spas. En liten dinosaur tegnes inn og blir en fin følgesvenn for barna gjennom boksidene, som strutter av kunnskap, futt og spenning.

Fulltreffer

Illustrert sakprosa for barn er balansekunst; mellom tydelighet og kreativitet, mellom pedagogikk og kunst, blant annet. I «Supervulkaner og digre dinosaurer» lykkes Müller og Lilleeng overmåte godt. Boka er en spennende verdens- og norgeshistorie, lekende lett fortalt, pedagogisk utformet, gøyal og skummel, i strek og ord.

Boka er en opplevelsesreise som anbefales alle med et snev av interesse for artenes opprinnelse, forhistoriske dyr, vulkaner, dinosaurer, istid, livet i havet, klodens historie. Kort sagt en fulltreffer av en faktabok.

ÅRSFAVORITT: Geolog Reidar Müller og illustratør Sigbjørn Lilleeng har skapt strålende sakprosa for barn (og voksne).