Å overleve januar: TRe bøker som skal pimpe tiltakslysten, del 2

Lørdag stengte Norge helt ned. De fleste kulturelle møteplassene er for lengst lukket, og nå stenger butikkene og ikke minste bibliotekene – som har vært en livbøye for mange i denne uforutsigbare, isolerte tida. Men for oss reisende i litteraturen er mulighetene tross alt mange. Her skriver jeg mer om sakprosaen jeg har lest disse første ukene i januar. Bøker som skal gi kunnskap, som igjen kan gi oss et vennlig puff inn i 2021, motivere oss til en aktiv innstilling til dagene som kommer.

I forrige del skrev jeg om «Veien til en antiinflammatorisk livsstil». Nå er turen kommet til en populærpsykologisk bok: DR: BILL HOWATT: STOP HIDING AND START LIVING. HOW TO SAY F-IT TO FEAR AND DEVELOP MENTAL FITNESS.  (Altså ikke mental helse, men fitness!). Page Two Books 2020.

«You can’t go back and change the beginning, but you kan start where you are, and change the ending.» (C.S. Lewis)

Alt du ønsker deg ligger på den andre siden av frykt, heter det. Bill Howatt, som er doktor i Behavioral Science ved University of California, vil hjelpe oss over kneika, ut av stagnerte liv. Til dette formålet har han utviklet en F(uck)-it modell. Hans tanke er at på et eller annet tidspunkt i livet er du såpass misfornøyd, eller klar over at noe i tilværelsen ikke fungerer, at du kommer til et fuck-it-punkt. Det er på tide å kaste frykten for endring over bord, det kan ikke fortsette som før lenger.

I boka skriver Howatt lett og ledig om det som holder oss tilbake, ofte er det frykt for å feile. Man må se feiling som en viktig del av enhver prosess, ikke som et endelig nederlag, mener Howatt. Dette er jo ikke akkurat nye tanker. Det nye er modellen hans, som skal hjelpe oss fra fryktsomme til blomstrende/ forløste aktører i livene våre. Den ser slik ut:

For å vokse må vi overkomme frykten, endre de strategiene som vi har utviklet for å holde oss trygge, skriver Howatt. Han tar utgangspunkt i egen livshistorie som adoptivbarn. De første årene i livet hans var utrygge, før han kom til en god familie. Da han begynte på skolen ble alt vanskeligere. Howatt hadde dysleksi og ADHD og dumpet. Han kjente null mestring og var redd for å gå på skolen. Gruet seg hver eneste dag. Foreldrenes støtte ble avgjørende, og han kjempet seg frem til en universitetsutdannelse. Siden har Howatt skrevet mange bøker, holdt foredrag og rådgitt andre.

Rådene han gir bygger på faglig og personlig kompetanse om frykt. Han skriver om å skaffe seg «small wins», små seire, på veien og fortsetter: Bli først klar over hvilket område du vil skape endring. Han tegner en livs-søyle. Penger er nederst, så følger karriere/utdannelse, relasjoner, fysisk helse og på toppen, mental helse. Tenk etter; hvor er problemet. Velg ett eller to av områdene å fokusere på. Er det for eksempel mental helse, så må vi være klar over at «Mental Health is not passiv; it’s a practise, influenced of what you do and think». Trinn for trinn tar Howatt oss gjennom det vi bør tenke på på veien til FLOURISHING. Vær bevisst, vær ansvarlig og ager.

Mange av temaene Howatt bringer til torvs er interessante. Han skriver om ulike typer stress og frykt (for avvisning, for feiling, det gode og det dårlige stresset osv), om håp som brennstoffet i endringsprosessen, om å fokusere aktivt, om indre og ytre støtte, om hensikt og mål. Ikke alt oppleves veldig nytt, og boka er ingen wowopplevelse for min del. Forfatterens egen historie får rikelig med plass, og hvor mye hjelp en slik modell gir, er jeg usikker på. Siste halvdel er kan hende mest nyttig. Her understeker Howatt at evner, kunnskap og motivasjon til å gjennomføre oppgaven/endringen ikke er nok. Du må ha motstandskraft og kanskje viktigst; «Coping Skills» – altså strategier som gjør at du ikke gir deg når det butter, når ungen og mannen maser, når distraksjonene blir for mange. Her er mikromål et stikkord. Ikke så nytt det heller, men fint å bli minnet på. Et ord som jeg savner i boka er tålmodighet … som det erfaringsmessig kan skorte på.

Det jeg liker best ved boka interaktive strukturen. Howatt aktiviserer leseren underveis, ved å stille konkrete spørsmål. Det er satt av plass til å skrive inn svarene. Disse spørsmålene kan være fruktbare å tenke over, for eksempel: Hva er ditt aller første minne og hvordan korrelerer det med livet ditt i dag? Er det en liknende stemning i nåtida di?

HVORFOR DU SKAL LESE BOKA: Du vil utvide horisonten og skape en endring på et eller annet plan i livet. Uansett hvor mange gode råd selvhjelpslitteraturen gir, er det vi som må gjøre jobben selv, men denne boka kan føre til bevisstgjøringen – som er ett steg på veien.

HVORFOR IKKE SKAL LESE BOKA: Du er drittlei selvhjelpslitteratur og er uansett god nok som du er <3.

Sist ut er bruksboka NINA WOLTHER: RYDDEYOGA. Shakti Publishing.

Jeg har praktisert yoga i over to tiår og bruker alt for mye tid på å rydde (uten at det synes), så denne boka ble for fristende. Strengt tatt har jeg en avtale med søsteren min om ikke å kjøpe ryddebøker, men det er som kjent mye morsommere å lese om- og tenke på rydding, enn å gjøre jobben. Håpet er at denne boka kan inspirere til å sette i gang med å nedskalere. Målet er å få mer tid til andre ting, som å lese.

«The mind is everything, what you think you become.» (Buddha)

Dette er den mest alternative og minst vitenskapelige av bøkene så langt. Forfatter Nina Wolther er «feng shui-ekspert» og har, ifølge bokklaffene, arbeidet i hundrevis av hjem i USA, Europa og Asia. Hun ser at mange av de samme problemene går igjen. Vi har for mye. Dette vet vi jo alle, men Wolther vil lede oss gjennom ryddingen, og forberde oss mentalt, tilby et steg for steg-system, forklare hvordan et ryddig hjem og et ryddig liv henger sammen, og gi oss enkle hverdagsgrep for å skape et bedre liv, og en bedre verden.

Systemet hennes knytter an til yoga og yogafilosofien, mer spesifikt til tankene om chakraer. Chakraer tilhører den indiske tenkningen og er energihjul i kroppen. Ofte regnes det opp syv av dem, fra bunnen av ryggraden og opp til issen. Målet for meditasjoner og yoga som arbeider med disse energijulene, er å fjerne blokkeringer slik at energien/ livsenergien flyter fritt. (Min utgreiing). Wolther mener at «Hjemmet ditt har også chakraer». Hun setter opp et spørreskjema som skal hjelpe deg avklare i hvilket chakra og i hvilken del av hjemmet problemet ligger.

Boka er en praktisk manual. Wolther lanserer tre bud for å skaffe seg et ryddig hjem og liv, og gjennomgår alle husets deler og knytter et chakra til rommet. Gangen er tilknyttet halschakraet, altså chakraet for kommunikasjon, mens kjøkkenet hører til hjertechakraet, chakraet forkjærlighet og tillitt, osv. Hun har et eget kapittel for fottøy, som jo skaper kaos i mange hjem, og knytter de til rotchakraet, chakraet for trygghet, røtter, jordforbindelse.

Er du helt ukjent med tenkningen rundt chakraer er dette en grei introduksjon. Selv synes jeg koblingen mellom chakraer og hjem er i det luftigste laget. En del korrekturfeil i boka trekker ned. Jeg hadde forventet mer, rett og slett. For Wolter er en driftig dame (som arrangerer kurs og webinarer) med unike erfaringer. Når hun ikke er i Norge bor hun på Sri Lanka. Hun har reist rundt i Asia og lært om urgamle tanker og tradisjoner. Det er for eksempel spennende når hun skriver om Østens hjem og tankene som preger dem.

Søker du en ryddebok – denne sjangeren har jo vokst seg enorm – vil jeg faktisk heller anbefale Marie Kondos første bok. Fordelen med «Ryddeyoga» er at den er enkel og fort gjort å lese. Og kanskje kan den inspirere deg til å skape ryddigere, lettere liv, med færre ting og bedre systemer. Avslutningsvis får vi noen gode yogaposisjoner.

HVORFOR DU SKAL LESE BOKA: Du trenger et puff til å komme i gang med rydding, er opptatt av meditasjon og yoga, og liker å tenke alternativt.

HVORFOR DU IKKE SKAL LESE BOKA: Du er ikke åndelig anlagt, og vil heller kjøpe Marie Kondos «Magisk opprydding».