Kort om klassiker: Raymond Chandler: Den lange søvnen

Jeg er veldig glad i klassikere: Det er så godt å vite at NÅ skal jeg lese noe riktig, riktig godt. Siden det er påske, er tiden inne for en krimklassiker. Passe hardkokt, passe glamorøs, passe mørk!

Raymond Chandler (1888-1959) er en av kriminallitteraturens mestere. I Den lange søvnen (1939) møter vi hans legendariske privatdetektiv, Phillip Marlow, for første gang. Ensom og brutal, men edelmodig som en ridder, opererer Marlow i Hollywoods over- og underverden. I denne romanen engasjeres han av den velstående general Sternwood for å undersøke omstendighetene bak et utpressingsbrev. Men saken omfatter mer enn dollar, og kompliseres av generalens vakre, men hemningsløse døtre som spiller både om penger og livet. Bakgrunnsteppet er trettitallets forlystelsesindustri, rikdom og gangstervirksomhet. Chandler har en barsk, kontant stil – så hardkokt at man av og til må trekke på smilebåndet. Som plottmaker er han imidlertid smidig, intrigen i romanen er deilig innfløkt, og miljøskildringen er oppslukende. Den lange søvnen bør absolutt være pensum i påsken.

(Skrevet for Elle, ca 2001)

For flere påskeklassikere, søk på Påskegrøss:)