Strid om dansk barnebok

Forfatter og tegner Jakob Martin Strid er høyt skattet i Danmark for bildebokserien om Mimbo Jimbo og vennene. I siste bok om gjengen er Tapiren hovedperson. (Google tapir – et kult dyr m minisnabel og ører bakpå hodet). Strid er vant til gode kritikker, men «I form med Tapiren!» skapte rabalder i nabolandet. Anklagene om mobbing satt løst.

Geometri

Det begynner gjenkjennelig i en oppløftet tone: «Hvorfor er det ballonger og flagg utenfor Hjerteveien 7? Så klart – det er fordi Lille Tiger har bursdag i dag!» Den lille Tapiren spiser av hjertens lyst og «drikker 5 kopper kakao med krem og spiser 6 stykker med bløtkake, 7 boller med syltetøy, en halv kakemann og 100 nonstopp. BONK».

Neste post på bursdagsprogrammet er gjemsel, og her stater trøbbelet. Tapiren gjemmer seg i en pappkartong. Fordelen med det, er at den blir funnet sist. Ulempen er at gjemmestedet har gjort Tapiren firkantet i figuren, til en KUBE. Herfra dreier boka seg om hvordan vennene skal hjelpe kompisen tilbake i kjent form. Metodene er en anelse brutale:

Vennene mister Tapiren ned trappa, og den blir femkantet, et PENTAGONPRISME. De ruller Tapiren rundt i gresset og den får SYLINDER- form. Senere blir Tapiren kjegle, kjeglestump osv. Å kaste den ulykkelige ut av loftsvinduet hjelper – overraskende nok – heller ikke. Vennene vet ikke sin arme råd. Er løsningen å sende Tapiren ut fra andre etasje, via spretthopp, trampoline og ut i iskaldt vann?

Fettklump

Det ender faktisk lykkelig, og på veien har barna lært om geometriske former. Illustrasjonene er uttrykksfulle, gjort med sort tusjpenn der utvalgte elementer er fargelagt. Kontrasten mellom det hvite og fargerike er effektiv: Ved å ha blek bakgrunn når de fargesterke vennene stormen opp trappa, eksempelvis, fanger Strid godt farta i dem. Det er også mange ting å kikke på i huset; er det ikke en hale bak døra der?

De små vil nok synes den viltre handlingen, med mye knall og fall, er morsom. Enkelte danske kritikere og lesere syntes derimot ikke at boka var morsom, og ord som «fat shaming» og «tykfobisk» ble brukt. Stridens kjerne er et par replikker: «Bestandig er det noe styr med den fettklumpen» («Jeg er ikke tjukk!» kommer det fra Tapiren i pappkassen). En gang senere kalles Tapiren tjukk.

Trakasserende?

Det er vanskelig å se «I form med Tapiren!» som en krenkende bok på grunn av Tapirens fasong. Tapiren er ikke supersympatisk, derimot nokså krevende, som i tidligere bøker. Men den er fornøyd med seg selv og avleverer replikker som: «Bu-huuu… og så jeg som var så kjekk…!»

Den litt ugreie adferden mot Tapiren kommer fra ett hold, fra krokodillen. Det er krokodillen som bemerker Tapirens fasong, klapser den på baken, og vurderer å legge ut bilde av vennens rare form på insta. Krokodillen er ikke den beste på å vise respekt, men gjør i bunn og grunn som Tapiren forlanger. Barna gjenkjenner dette, vil jeg tro.

Inntrykket er ikke at Strid legitimerer mobbing av tykke (Tapiren er da heller ikke tykk?), men at han gjennom krokodillen baker inn samtidskritikk om kroppsfiksering, sexisme og sosiale medier. Hvor morsomme/virksomme disse aspektene er, er jeg derimot usikker på. Det er sprelskheten og leken med geometriske figurer som er styrken i boka.

Les

Det er rom for både latter og diskusjoner underveis i lesningen. For meg var bok en helt fin opplevelse, leken og ikke problematisk. Vennene prøver virkelig å hjelpe Tapiren. Ikke til å finne en ny form, men tilbake til «Perfekt Tapir-form». Altså tilbake til seg selv. Det er alltid godt at barnelitteraturen diskuteres, det skjerper oss alle. Les og vurder selv.

FORARGELSE: Bildeboka «I form med Tapiren!» ble kalt «tyk-fobisk» da den utkom i Danmark. Denne leseren reagerte mer på Strids tegnede motsvar, som kan googles frem.

Anmeldelse: Jakob Martin Strid «I form med Tapiren!» – Er dette mobbing av tjukke barn? (dagbladet.no)