Livsfilosofisk salgssuksess

Matt Haigs nye roman, «Midnattsbiblioteket», har oppnådd skyhøye salgstall og begeistrede anmeldelser. Avisa Independent skriver at boka er ‘en hjertevarm historie som tilbyr visdom’. The Sunday Times kaller den ‘forførende lesning fylt med varme og humor’, mens The Guardian mener at romanen er «A beautiful consept». Ingen av karakteristikkene er helt misvisende, selv om ‘visdommen’ er nokså opplagt. «Midnattsbiblioteket» er en lun og underholdende fortelling som tar deg akkurat dit du forventer.

Magisk bibliotek

Hovedpersonen er trettifem år gamle Nora. Livet hennes er mistrøstig. Hun har aldri brukt filosofi-utdannelsen, går på antidepressiva, er singel og ensom. Da hun mister jobben i musikksjappa begynner nedturen. At også katten dør blir for mye. Nora beslutter å ende det hele ved å sluke piller. Men ingenting ender. Derimot ankommer Nora et sted mellom liv og død; et enormt bibliotek, der Mrs. Elm regjerer.

I biblioteket introduseres Nora for Angerboka, der alt hun angrer på er nedskrevet. Hun får muligheten til å gjøre om på valgene hun tok, og tre inn i livene hun da ville hatt: Hva hadde skjedd dersom hun fulgte drømmen om å bli profesjonell svømmer? Om hun ikke hadde sluttet i det lovende bandet? Eller blitt isbreforsker, som var barndomsdrømmen? Hvordan hadde livet vært dersom Nora ikke hadde avlyst bryllupet med Dan, to dager før vielsen?

Kontrafaktisk fabel

Tankeeksperimentet som romanen er fundert på er pirrende: Hvordan hadde livet vært hvis vi valgte litt annerledes? Tenk om vi fikk prøve ut livsvalgene vi står i, før vi velger ja eller nei. Problemet med romankonseptet er likevel at gangen i det er så opplagt. Når fortellingen har sagt A, så gjetter leseren – sånn etter femti av fire hundre sider – Å. Håpet om egen feilvurdering brister, og boka ender akkurat slik/der leseren forventer. Tenk selv: Etter alle smakebiter på mulig livsløp, hvilket liv velger Nora, tro?

Mellom bokas A og Å er romanen underholdende nok. Noras ny-valg tar oss med til isødet på Svalbard, på bandturné, og inn i en OL-svømmers liv etter karrieren. Gjennom livene når Nora flere erkjennelser. For det første at hun ikke vil dø. For det andre at hvis hun hadde valgt annerledes, hadde også livene til dem hun er glad i blitt annerledes. Dét må Nora ta høyde for når hun skal velge hvilket liv hun skal bli værende i.

Oppmuntringsbok

Romanen er velskrevet, velsmurt, veloversatt og velmenende. En del av dialogen blir stivt oppklarende, mens vekslene Haig trekker på filosof Henry David Thoreau, er et fint tilskudd. Visdomsordene for øvrig er av arten: Følg dine egne drømmer, ikke andres. «Du behøver ikke forstå livet. Du må bare leve det». Buddhistisk tankegods finnes i bunn: Det gjelder å akseptere virkeligheten slik den er, ikke slik du ønsker at den skal være.

«Midnattsbiblioteket» er en trøst for de angrende, og en sympatisk gjentakelse av Sartres ‘livet finnes på den andre siden av håpløsheten’. Boka er fundert på en besnærende tanke; muligheten til å utforske liv vi kanskje kunne ha hatt. Og det er jo nettopp det et bibliotek tilbyr oss. Litteraturen tilbyr en uendelighet av portaler og muligheter – til å utforske liv vi ikke lever selv.

Vis innlegg

SUKSESS-FABEL: Matt Haig er en britisk journalist og forfatter som er opptatt av åpenhet om psykiske utfordringer. «Midnattsbiblioteket» har ligget øverst på New York Times bestselgerliste i 66 uker.