Sommerlektyre: Liv Kølzow og Lena Andersson ++

Enda en sommer! Og ny grubling over hvilke bøker som skal prioriteres som sommerlektyre. Jeg har valgt meg, som vanlig, noen klassikere og litt samtidslitteratur. Jeg er en typisk parallelleser, som leser flere bøker samtidig, og er i gang med Inger Hagerups «Samlede dikt», Amalie Skrams «Lucie» (1888) og har akkurat begynt på Kjersti Annesdatter Skomsvolds «Agnes natt og dag» (2021), som virker veldig lovende! En morsommere Skomsvold, tror jeg? Jeg anmeldte debutboka hennes for mange år siden, og var litt mindre begeistret enn alle andre, virket det som. Selv om jeg elsket tematikken hun valgte seg. Romanen fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris 2009.

Den tynneste boka på lista mi leste jeg i går; franske Eduard Louis «En kvinnes frigjøring» (2022) – en kort bok om moren, som tar utgangspunkt i et fotografi av henne. Ble faktisk litt skuffet over denne. Mange kunne skrevet en slik fortelling om mor, tenker jeg: Absolutt fin og leseverdig, men da jeg var ferdig med den så var jeg ferdig med den. Ingen mothaker satt seg fast i meg. Hvis du trenger en skikkelig kort en, ville jeg heller anbefale irske Claire Keegans langnovelle/ kortroman «Tre lys» (2022), helst i original språkdrakt. Fortellingen har noe uutgrunnelig ved seg. Det er en bok å tenke videre på, lese omigjen. Til sist på leselista mi står gjenslesning av Paul Bowles «Med himmelen som tak» (1949). Gleder meg!

Men: Det jeg egentlig ville var å anbefale to helt andre bøker til den som er i beit for sommerlitteratur. Én morsom og én alvorlig. Eller to morsomme og alvorlige, alt ettersom. God litteratur er gjerne begge deler, på ett eller annet nivå. Det blir nordisk litteratur av to kvinner: Liv Køltzow og svenske Lena Andersson. Begge bøkene er fra 2015. Legger ut anmeldelsene her på nettsiden. På Dagbladet ligger de bak mur – en mur som nå er revet. Dagens litteratur ligger åpent. Les gjerne også fjorårets sommersak for flere tips: Sommerens leseanbefaling! – Maya Troberg Djuve eller sjekk insta @sansforbok

Så ønsker jeg alle en goooooood sommer, med mye lys og varme – mennesker i mellom, men gjerne også værmessig!

PS. Har du lesetips så send dem hitover, det ville gjøre meg glad.