Sommerspenning for bArna
Psykolog, forsker og forfatter Helene Flood brakdebuterte som skjønnlitterær voksenbokforfatter med den psykologiske thrilleren «Terapeuten» (2019). Boka ble solgt til tjuetre land før utgivelse i Norge. Oppfølgeren «Elskeren» fikk terningkast seks i herværende avis. Nå tar Flood talentet for å skape driv og dirrende spenning over i barneboksjangeren.
I «Øya som glitrer av sølv» blir fire barn utsatt for store prøvelser noen sommeruker på Sørlandet. Utgangspunktet er ikke det beste. Sofie og moren får besøk på sommerøya og i Villa Aftensol av onkelen og hans tre barn. Sofie vil ha dem vekk. Onkelen er morens halvbror og ingen av dem kjenner familien. Nå er Sofie redd for at de vil selge det gamle huset. De vet at onkelen trenger penger.
En stund anstrenger Sofie seg for å skremme nykommerne med den gufne fortellingen om sjørøveren som går igjen på øya, og om skatten han gjemte et sted. Men ganske snart brytes isen mellom barna og de legger ut på eventyr som ikke bare rommer sjørøvermysteriet, fuktige grotter, og noen høyst virkelige smuglere. De får også magiske krefter som hjelper dem å løse nervepirrende og farlige situasjoner i jakten på sjørøverskatten.
Ingen skarpe kanter
Innledningsvis går tankene til sommerfortellingen over alle sommerfortellinger, om Tjorven og hennes Båtsmann, idét Sofie og hunden hennes, Hunniva, tusler ned til båthavna for å ta imot sommergjestene. Også Mari Grydelands sjarmerende «Kjæreste på pause» har et liknende utgangspunkt og mikser sommerøyidyll med spenning. Men der Grydeland fordyper terrenget ved å introdusere barnas smertepunkter, har Floods roman mer islett av et lettbent eventyr. Noen virkelig skarpe kanter/dilemmaer/ konflikter finnes ikke her; skjønt både utenforskap og fremtidsfrykt tøtsjes.
Romankapitlene gis til hvert av barna – «Sofia», «Kasper», «Edvard» og «Olivia» – før perspektivene samles under kapitteloverskriften «Alle fire». Muligens ville en allvitende forteller hele veien fungert like bra eller bedre enn de individuelle kapitlene. For selv om de fire barna kommer med ulikt utgangspunkt – Sofie frykter fremtida, Edvard føler seg utenfor, Kasper er redd for vann, og Olivia som den yngste og dyrekjære, gis de ikke veldig tydelige personligheter.
Det som skiller dem for leseren, er de ulike magiske evnene de får på øya. Kasper blir for eksempel en supersvømmer.
God spenningssnekker
Flood skaper en velsmurt historie som er underholdende hele veien. Jeg savner likevel det lille ekstra som ville løftet fortellingen over strømmen av solid litteratur for barna. Det stilles rimeligvis noe høyere krav til en dreven historiesnekker som Flood. I «Øya som glitrer i sølv» kunne litt mer sanselighet i atmosfære/språk, eller noe mer tyngde til tema/karakterene, gjort susen. Romanen er anbefalt fra ni år, men vil egne seg prima som høytlesning også for de som er litt yngre. Her er ingen krevende tematikk, men et trygt, spennende og helstøpt univers.
Helene Flood er en kløktig historiesnekker, men kan dra på litt når det gjelder nyanser – i språk og karakter.
Anmeldelse: Helene Flood «Øya som glitrer i sølv» – Skaper hjertebank (dagbladet.no)