DAGBLA’ ANMELDERNES BESTE BØKER 2023

Niels Fredrik Dahl: Fars rygg, Oktober

En vidunderlig roman som spenner fra nittentjuetallets Alexandria til nåtidas Oslo. Det handler om ensomhet i generasjoner når fortelleren pusler sammen et bilde av farens spesielle barndom – ofte bortsendt fra foreldrene. Det er en fortelling breddfull av lengsel etter å nå de nærmeste, og pur eleganse på alle nivåer.

Ia Genberg: Detaljene, Oktober

Vinneren av den høythengende svenske Augustprisen er en berørende roman om tida-, detaljene- og menneskemøtene som former livet. Les den sakte og nyt de skarpt tilskårne portrettene, ømheten, refleksjonsnivået og språket.

Lena Andersson; Koryfeene, Gyldendal

Svenske Lena Andersson er blant Nordens festligste litterære penner. I «Koryfeene» spekulerer hun vilt og konspiratorisk om et svensk nasjonaltraume som fremdeles gnager: Hvem drepte Olof Palme? Som alltid retter Andersson en presis og sviende lysstråle mot maktas strukturer, latterliggjør over en lav sko og formulerer seg med lekenhet og finesse.

De skrev årets beste bøker (dagbladet.no)