Søt sommerlektyre til småtten

Barnas første bøker blir ofte høyt elsket og tatt frem år etter år. Først er det pekebøkene med robuste sider av papp som tåler hardhendt behandling, så er det småbarnsbøkene med litt mer tekst, som Lina Raknes serie om vesle Åse. De to første bøkene om bebrillede Åse med den veldig knappe panneluggen, kom i fjor. Nå er bok tre ute – «Åse fanger en krabbe» – perfekt timet til sommerferien. Boka er litt enklere enn de to første, men veldig lett å like. For her er det ikke bare varme og hverdagslig gjenkjennelighet. Boka vil mer enn det.

Krabbefiske

Handlingen er så sommerlig som den kan bli, og gjenkjennelig for små lesere. Åse er på stranda. Hun vil fange fisk. Det går irriterende dårlig, men en krabbe får hun tak i og plasserer i bøtta. Ei bøtte er jo litt smått, Åse sikter høyere. Hun bygger et slott til krabben, med basseng og flaggstang. Åse er en forbausende flink konstruktør, og krabben er like forbausende uinteressert i den flotte boligen. Den vesle jenta tenker seg om: «Kanskje krabber har det best i havet»?

Raknes illustrerer med klare linjer, knæsje farger og lek med perspektiver. Dette er ikke en myldrebok, men her er nok å feste blikket på. I én av illustrasjonene er perspektivet ovenfra og ned, (les: Åses), vi ser simpelheten bare tær, gjennom vann. Ved andre gangs lesning oppdager kanskje barnet at Åses skygge også finnes i bildet. Sånne små «hemmeligheter», er gull. Eller den voksne kan anspore barnet; hva mer ser du? Å oppleve mestring er ett av tusen goder ved at barn introduseres tidlig til bøkenes verden.

Fordypning

Til tross for det enkle uttrykket, er her god mulighet for begrepslæring. Alle de åpenbare ordene/tingene fra en strand er med i illustrasjonene. Leseren kan peke på og lære «båt», «krabbe», «skjell». Men her er også mulighet til å bevege seg i språkkategoriene, kanskje etter en del samlesninger. Det er ikke bare skjell, men kamskjell. Ikke bare fugl, men måke og tjeld. Ikke bare krabbe, men eremittkreps. At disse språklige nivåene muliggjøres gjennom illustrasjonene er et pluss, fordi gjentatt lesning åpner for språkutvikling, fordypning og nye oppdagelser.

Innlevelse

At en barnebok, selv dem for de aller yngste, har flere i nivåer, er bra. Boka om Åse har det. Den er en fortelling om Åse på stranda, der foreldrene kun er statister i bakgrunnen. Men det er også en bok om å ta en annens perspektiv – i dette tilfellet en krabbe. Om innlevelse og empati. Åse vurderer seriøst å ta med krabben hjem, men er det mulig at et hjem ikke er det samme for alle? Her er det mangt å snakke om.

Lek, innlevelse og erkjennelse (!) er felles for Åse-bøkene. I førsteboka, «Åse og Kjeks» (sistnevnte en hund), leker Åse hund. Ved å leke og leve seg inn i hundelivet, lærer hun hvordan det kan være å være en annen, og erkjenner at det i grunnen er greit å være Åse også. I bok nummer, «Åse blir storesøster», leker hun baby. Leken er både forberedelse og læring. Favoritten i serien er muligens bok én, men også årets «Åse fanger en krabbe» er et godt valg for sommerferien.